Oct 092019
Despre zahar!!!

Zaharurile libere se referă la monozaharide (cum ar fi glucoză, fructoză) și dizaharide (cum ar fi zaharoză sau zahăr de masă) adăugate la alimente și băuturi ale producătorului, bucătarului sau consumatorului și zaharurilor prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe și concentrate de suc de fructe .

„Avem dovezi solide că păstrarea aportului de zaharuri libere la mai puțin de 10% din consumul total de energie reduce riscul de supraponderale, obezitate și carii dentare”, spune dr. Francesco Branca, director al Departamentului pentru nutriție și sănătate al OMS. „Efectuarea unor modificări de politică pentru a sprijini acest lucru va fi esențială dacă țările își vor respecta angajamentele de a reduce povara bolilor necomunicabile.

GHIDUL OMS NU SE REFERA LA ZAHARURILE din fructele si legumele proaspete și la zaharurile prezente în mod natural în lapte, deoarece nu există dovezi raportate asupra efectelor adverse ale consumării acestor zaharuri.

O mare parte din zaharurile consumate astăzi sunt „ascunse” în alimentele procesate care nu sunt de obicei văzute ca dulciuri. De exemplu, 1 lingură de ketchup conține aproximativ 4 grame (în jur de 1 linguriță) de zaharuri gratuite. O singură cutie de suc îndulcită cu zahăr conține până la 40 de grame (în jur de 10 lingurițe) de zaharuri gratuite.
Aportul global de zaharuri la nivel mondial variază în funcție de vârstă, setare și țară În Europa, aportul la adulți variază de la aproximativ 7-8% din consumul total de energie în țări precum Ungaria și Norvegia, până la 16-17% în țări precum Spania și Regatul Unit. aportul este mult mai mare în rândul copiilor, variind de la aproximativ 12% în țări precum Danemarca, Slovenia și Suedia, până la aproape 25% în Portugalia. Există, de asemenea, diferențe rurale / urbane. În comunitățile rurale din Africa de Sud, aportul este de 7,5%, în timp ce în populația urbană este de 10,3%.

Reducerea aportului de zaharuri la mai puțin de 10% din energia totală: o recomandare puternică!!

Recomandările se bazează pe analiza ultimelor dovezi științifice. Această dovadă arată, în primul rând, că adulții care consumă mai puține zaharuri au o greutate corporală mai mică și, în al doilea rând, că creșterea cantității de zaharuri în dietă este asociată cu o creștere în greutate. în plus, cercetările arată că copiii cu cel mai mare aport de băuturi îndulcite cu zahăr sunt mai susceptibili să fie supraponderali sau obezi decât copiii cu un aport scăzut de băuturi îndulcite cu zahăr.
Recomandarea este în continuare susținută de dovezi care arată rate mai mari de carii dentare atunci când aportul de zaharuri libere este peste 10% din consumul total de energie, comparativ cu un aport de zaharuri sub 10% din consumul total de energie.
Pe baza calității dovezilor care susțin, aceste recomandări sunt clasificate de OMS ca fiind „puternice”. Aceasta înseamnă că pot fi adoptate ca politică în majoritatea situațiilor.

Reducerea suplimentară la mai puțin de 5% din consumul total de energie: o recomandare condiționată

Având în vedere natura studiilor existente, recomandarea de a reduce aportul de zaharuri libere la sub 5% din energia totală este prezentată ca „condiționată” în sistemul OMS pentru emiterea de orientări bazate pe dovezi.
puține studii epidemiologice au fost întreprinse la populații cu un aport scăzut de zaharuri. Doar trei studii naționale la nivelul întregii populații permit compararea cariilor dentare cu aporturile de zaharuri mai mici de 5% din consumul total de energie față de mai mult de 5%, dar mai puțin de 10% din aportul total de energie.
Aceste studii ecologice bazate pe populație au fost realizate într-o perioadă în care disponibilitatea zaharurilor a scăzut dramatic de la 15 kg pe persoană pe an înainte de al doilea război mondial la un nivel scăzut de 0,2 kg pe persoană și pe an în 1946 acest „experiment natural”, care a demonstrat o reducere a cariilor dentare, constituie baza recomandării conform căreia reducerea aportului de zaharuri libere sub 5% din aportul total de energie ar oferi beneficii suplimentare pentru sănătate sub formă de carii dentare reduse.
WHO emite recomandări condiționale, chiar și atunci când calitatea dovezilor nu poate fi puternică pe probleme de importanță pentru sănătatea publică. o recomandare condițională este una în care efectele dezirabile ale aderării la recomandare depășesc probabil efectele nedorite, dar aceste compromisuri trebuie clarificate; prin urmare, este necesar un dialog și consultări cu părțile interesate înainte ca recomandarea să fie pusă în aplicare ca politică.

Reducerea aportului gratuit de zaharuri la mai puțin de 10% din consumul energetic total zilnic a fost recomandată de Grupul de studiu OMS pentru prima dată în 1989 și a fost elaborată în continuare de o consultare comună de experți OMS / FAO în 2002.Această nouă orientare actualizată OMS solicită reducerea suplimentară a aportului gratuit de zaharuri la mai puțin de 5% din consumul total de energie, dacă este posibil.
Promovarea alimentației sănătoase a fost o temă cheie a celei de-a doua Conferințe internaționale pentru nutriție (ICN2), organizată în comun de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și OMS în noiembrie 2014 la ICN2, peste 170 de țări au adoptat Declarația de la Roma privind nutriția și un cadru de acțiune, care evidențiază necesitatea unei acțiuni la nivel mondial pentru a pune capăt tuturor formelor de malnutriție, inclusiv obezitatea și NCD-urile legate de dietă.
Ghidul de zaharuri face parte, de asemenea, din efortul OMS de a atinge țintele stabilite prin Planul global de acțiune pentru bolile bolnave de droguri 2013-2020 pentru a stopa creșterea diabetului și obezității și a reduce povara deceselor premature din cauza bolilor bolnave de boală cu 25% până în 2025în mod similar, ghidul de zahăr contribuie la activitatea Comisiei OMS privind sfârșitul obezității copilului, care are drept scop creșterea gradului de conștientizare și crearea impulsului pentru acțiuni pentru a aborda obezitatea copilăriei.

Sursa:Oms!!!


Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *